Meridiaan massage

Shiatsu is meridiaan massage

Shiatsu is een meridiaan massage die uitgaat van energiestromingen over en door het hele lichaam. Deze meridianen lopen over het hele lichaam van top tot teen.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen TCG en Masunaga meridianen.

Meridianen en shiatsu

Traditionele Chinese Geneeskunde

Traditionele Chinese Geneeskunde behandelt fysieke aandoeningen en houdt minder rekening met psychologische en spirituele factoren die wel invloed hebben op aandoeningen. Dat is ook meteen het grote verschil met een meridiaanmassage volgens Shizuto Masunaga. In de TCG worden punten op de meridiaan gevolgd. Deze methode wordt ook gebruikt in de acupunctuur. De belangrijkste basisprincipes van TCG zijn het concept van Yin en Yang, de overeenkomsten van de Vijf Elementen, de vijf Fundamentele Substanties (waaronder Ki). De diagnosetechnieken bij meridiaanmassage TCG zijn bo (hara) en yu (rug) punten.

Zen shiatsu met Masunaga

Shizuto Masunaga (Japan, 1925-1981), professor in de psychologie aan de universiteit van Tokio, heeft een allesomvattende shiatsu theorie als erfenis achterlaten. Via de meridianen (uitgebreider dan bij TCG) behandelt de geefster de geest en de emoties van de ontvanger én zijn fysieke lichaam. Zenshiatsu behandelt de ontvanger als geheel, zowel in theorie als praktijk. Dit gebeurde al in de oudste versies van de Chinese medische theorie (Han-dynastie).

De Masunaga meridiaan wordt vanaf de Hara (buik) behandeld. De diagnosetechnieken zijn Hara (buik) diagnose en Rug diagnose.

TOP