Littekens verminderen

met guasha therapie

Zodra je operatiewond of andere wond met litteken niet meer pijnlijk is, kun je beginnen met behandelen met guasha. Je schraapt niet over de wond zelf, maar zorgt ervoor dat het weefsel rondom het litteken soepeler wordt. Het is een soort bindweefselmassage.

Littekens verminderen met guasha

Het effect van guasha

op littekens

Littekenweefsel

Bijna ieder mens heeft ergens wel een of meerdere littekens op zijn/haar lichaam. Om littekens minder zichtbaar te laten zijn, kun je ze behandelen met guasha. Littekens kunnen je zelfvertrouwen negatief beïnvloeden. Door guasha kunnen littekens minder zichtbaar worden. Ook klachten als pijn en jeuk kunnen na de guasha behandeling minder worden. Ze kunnen vlakker, minder zichtbaar en/of zachter worden.

Littekenweefsel ontstaat door het normale proces van genezing en wondheling. Littekenweefsel is vorming van bindweefsel. Dit littekenweefsel heeft niet meer dezelfde structuur als het oorspronkelijke weefsel. De eerste paar weken zijn littekens vaak wel soepel, maar zijn ze nog niet zo sterk. Ze zullen nooit de sterkte van de oorspronkelijke huid halen. Na een week of 4 is het litteken wat verheven boven de huid, rood en voelt hard (op sommige plaatsen). Littekens zijn uitgewerkt na zo’n 6-12 maanden. Daarna wordt het afgeplat, minder rood en soepeler.

Blokkades door littekens

Littekens, zeker de wat grotere of van een groter trauma, kunnen bij weersveranderingen, stress, extra beweging, bepaalde bewegingen ook veel pijn veroorzaken. De pijn, vanuit de Chinese geneeswijze geredeneerd, ontstaat door een blokkade in de meridianen waardoor het litteken loopt. Door de blokkade van de littekens of het littekenweefsel kan de energie die normaal ongestoord door de meridianen en je lichaam, stroomt niet goed doorstromen en ontstaat er een pijnlijke plek.

Door het schrapen met de jadesteen en de olie en wat massage op de plaats van het litteken krijgt de energie weer de kans om te gaan stromen. En zullen de pijn, roodheid, stramheid, zichtbaarheid, etc. van de littekens verminderen.

Guasha kan helpen bij:

  • littekens kunnen helemaal verdwijnen. Dit is helaas niet altijd zo, soms blijft er nog wel een klein litteken zichtbaar
  • hoe eerder behandeling plaatsvindt, hoe beter het resultaat en hoe minder kans op blijvende pijnklachten, ed
  • een jongere huid heeft een grotere kans op littekenvorming
  • littekens die nog niet goed genezen zijn en kanker littekens worden niet behandeld met guasha, dit kan eventueel wel met massage en shiatsu

Na de behandeling

Na een guasha behandeling is het belangrijk om extra water of wat kruidenthee te drinken, zodat de ontgifting van het lichaam beter kan verlopen.

TOP